40 jaar
Radio Beach

Het Prille Begin

Met zes man werd Radio Horizon opgericht op 28 februari 1981. Vanuit Nieuwpoort-Bad onder impuls van radiofreak Luc Beauprez werd uitgezonden op 103,00 MHz, eerst op woensdag en tijdens het weekend. Er werd eerst uitgezonden met een zender van 1,5 Watt die was gemonteerd in een koekendoos.

Eerste uitzendingen

Na enkele maanden werd de zendtijd gevoelig opgedreven. Er werden dan programma's gemaakt tussen 7:00 en middernacht. De uitzendstudio werd even verhuisd naar de gemeente Mannekensvere maar na een tijdje werd terug gekozen om radio te maken vanuit Nieuwpoort, meer bepaald aan de Astridlaan 124. Er werd een ledencafé geopend op de benedenverdieping terwijl op de eerste verdieping de studio's en het platenarchief werd geïnstalleerd. Een verdieping hoger was er het secretariaat en een keukentje. In de tuin werd een mast opgericht waar vier antennes op werden gemonteerd.

De programmatie was gericht op een volwassen publiek. 's Avonds waren er gespecialiseerde programma's te horen. Er werd live radio gemaakt tussen 07:00 en 23:00.

Ontmanteld door parket

In 1983 werd naar aanleiding van de film The Day After een luisterspel gemaakt. In dit luisterspel van 3 minuten en duidelijk op voorhand geduid, werd een atoomaanval op België gesimuleerd. Een reporter van de krant Het Volk schreef nadien dat Radio Horizon een atoomaanval had nagebootst. Dit bericht werd zonder bron controle overgenomen door de nieuwsdienst van de BRT.

Eerst werd door een rijkswachter de cassette waar het programma was opgenomen in beslag te nemen. Vervolgens kwam de BOB met 10 personen naar de radio om de ganse studio in beslag te nemen. Er werd voor ongeveer 1 miljoen Belgische Frank (25.000 Euro) in beslag genomen.

Eerste radioreclame

Vanaf 1985 werd er officieel reclame uitgezonden. Daarvoor maakte men op allerlei manieren verdoken reclame om inkomsten te genereren. Voor een reclamespot vroeg de radio 10 BEF (0,25 Euro) per seconde. Tijdens de zomermaanden werd 15 BEF (0,37 Euro) per seconde gevraagd omdat dankzij de toeristen er meer luisteraars waren. De adverteerder betaalde toen ook 300 BEF (7,50 euro) aan productiekosten wat in vergelijking met andere radio's heel goedkoop was.

De Jaren 90

Radio Horizon had ook twee part-time mensen in dienst. Na de erkenning in 1985 werd uitgezonden op 107,20 MHz. In juli 1989 werd er samengewerkt met Radio Nostalgie, maar in 1991 werd er terug met de benaming Radio Horizon uitgezonden. Er werd in 1991 ook verhuisd naar de Astridlaan 90. Door het Van Rompuydecreet moest de naam van de radio worden veranderd want er was al een Radio Horizon in Berlaar kortbij Lier. De nieuwe naam werd Radio Beach. In 1998 werd samengewerkt met Family Radio. Toen Family Radio Contact 2 werd, besliste het bestuur om terug onafhankelijk radio te maken met de benaming Radio Beach.